Yastık altında birikimi olanlar yandı. Bakanlık düğmeye bastı yasaklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, izlenecek yeni adımları açıkladı. Şimşek, sektöre ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Geçen yaz döneminde altın ithalatına yasak ve kota getirilmişti. Bakanlığın bu adımı başta geçici bir süre olarak planlansa da söz konusu kısıtlamalar, kuyumculuk ve mücevherat sektörü tarafından yüksek tepkilere sahne oldu.

Bu yaz itibarıyla sona ermesi beklenen bu uygulamalar hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir açıklama yaparak izlenecek adımları belirtti.

Geçtiğimiz yaz döneminde altın ithalatına getirilen yasaklar ve kotalar, başlangıçta geçici olarak planlanmıştı. Ancak bu kısıtlamalar, kuyumculuk ve mücevherat sektörü tarafından yoğun eleştiriler aldı.

Bu yaz itibarıyla sona ermesi beklenen bu uygulamalar hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni bir açıklama yaparak izlenecek adımları belirtti.

BAKAN ŞİMŞEK KUYUMCULARI TOPA TUTTU

Başlangıçta kuyumcular ve mücevherat sektörü temsilcileri tarafından eleştirilen uygulamalar hakkında açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu adımların Türkiye ekonomisine olumlu etkiler sağladığını vurgulayarak, kısıtlamaları eleştiren sektör temsilcilerine sert çıktı.

Şimşek, kota uygulamasına yönelik eleştirileri “çıkar çevreleri” olarak nitelendirerek, şu ifadeleri kullandı:

“Altına yönelik bir kota uygulaması getirdik. Elbette çıkar çevreleri bundan memnun değil… Kusura bakmasınlar, döviz kaynaklarıyla ithal edeceğiniz bir metali burada atıl olarak tutmanın memleketin menfaatine ne faydası var?

Vatandaşlarımızın tercihine saygı duyuyorum, bunda hiçbir tereddüt yok. Ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata yönlendireceğiz.

Bu açıklamaların ardından, altın ithalatındaki kısıtlamaların uzun süre boyunca kaldırılmayacağı beklentisi oluşurken, piyasalarda bu sınırlamalara yeni tedbirlerin eklenebileceği söylentileri yayılmaya başladı.

ALTINDA YENİ YASAKLAR İÇİN YEŞİL IŞIK

Son aylarda altın üretim sürecinde değişiklikler olabileceği konuşulurken, kuyumcular geçtiğimiz yıl çeyrek ve yarım gram altınlıkların yasaklanmasına benzer bir şekilde, şimdi de 22 ayar 1 gram altınların üretiminin durdurulabileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.

Türk lirasının 31 Mart seçimlerinin ardından reel olarak değer kazanması, piyasalarda altın ve döviz talebini baskılamış olsa da, olası yeni bir ekonomik dalgalanmada vatandaşların fiziki altın bulma konusunda sıkıntı yaşayabileceği belirtiliyor.

Kuyumculuk sektörü temsilcileri, serbest piyasa ekonomisinin gereği olarak altın ithalatına yönelik tedbirlerin sona erdirilmesi çağrısında bulunuyorlar.

Kota uygulaması nedeniyle sarrafiye türü altınlarda yüksek işçilik ücretleri ortaya çıktığını belirten kuyumcular, Bakan Şimşek’e normalleşme adımları çerçevesinde yasakların kaldırılması talebini ilettiklerini aktarıyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir